Gert De Buck
Copywriting & Photography

unieke teksten en beelden voor jouw bedrijf

    Hoe schrijf je een goede vacature?

    Iedereen die ooit werk zocht heeft vast en zeker tientallen, misschien wel honderden jobaanbiedingen gelezen. Stuk voor stuk advertenties waarin werkgevers zichzelf aanprijzen en waar je terechtkomt in een jong en dynamisch team, met veel opleidingskansen en doorgroeimogelijkheden.

    Er wordt gezocht naar werknemers die flexibel zijn en daarvoor een marktconform salaris krijgen. Maar wat weet je daarmee als sollicitant? Want teveel vacatures zien er bijna hetzelfde uit dus hoe maak jij het verschil? In dit blogbericht geven we tips voor een vacature waarmee jij als werkgever wel het verschil kan maken.

    Welke functienaam gebruiken?

    Veel sollicitanten gebruiken zoekmachines als Google of Bing om een job te vinden. Daarvoor zoeken ze naar functienamen die ze kennen. Kies voor je vacature dus ook een veel gebruikte functienaam. Als je binnen je bedrijf specifieke titels gebruikt die een buitenstaander niets zeggen, zet die dan niet in je vacature.

    Maar wees tegelijk ook voldoende specifiek. Een accountmanager is een typische functietitel, maar zet er dan wel meteen bij waarin die zich specialiseert. Zo is een sales representative in de ICT sector iemand helemaal anders dan wie landbouwmachines verkoopt.

    ‘Expert’ is ook een titel die we graag gebruiken. Maar daarmee zeg je in feite alles en niets. Zoek je een financieel expert, een juridisch expert, een expert in bedrijfsvoering of iemand die schade aan auto’s beoordeelt na een ongeval?

    Kom dan meteen to the point: beschrijf in één zin wat het doel is van de functie. Zo is het voor de kandidaat duidelijk of hij/zij iets in de functie ziet. Leg uit hoe een werkdag in deze job eruit ziet. En schets dan kort een beeld van wat de kandidaat echt moet kunnen.

    Vermijd daarbij loze woorden en containerbegrippen als ‘flexibele instelling’ of ‘geen 9-to-5 mentaliteit’ want dat gebruikt iedereen en het zegt niet zo veel. Ik heb trouwens nog geen enkele werkgever ontmoet die geen flexibiliteit vraagt…

    Verzorg je employer branding

    Vacatures die beginnen met een uitgebreide omschrijving van het bedrijf, het is een veelgemaakte fout. “Wij zijn marktleider”, “ons bedrijf is dé specialist”, “wij zijn de nummer 1”… Allemaal goed en wel, maar what’s in it for me, als kandidaat? Hoe is de bedrijfscultuur? Waarom zou ik jouw organisatie kiezen om voor te werken?

    Een goede sfeer en een aangename werkomgeving zijn vandaag meer dan ooit de factoren die het verschil maken. Verwen jij je werknemers met de lekkerste koffie, staat er elke dag een mand vers fruit voor ze klaar, organiseer je ’s middags activiteiten om de teamgeest te versterken? Dat is precies wat creatieve kandidaten aantrekt. Het hoort bij de waarden van je organisatie en die zijn voor kandidaten steeds belangrijker. Zet die zeker in de kijker!

    En natuurlijk mag je ook het aanbod niet vergeten: geef (als het kan) een indicatie van het salaris, som extralegale voordelen op. Heb je een concreet opleidingsprogramma, vermeld dat ook. En wat met de mogelijkheid om thuis te werken, iets waar we sinds 2020 plots helemaal anders mee omgaan.

    Wat mag niet ontbreken in een vacature?

    Tot slot geven we nog even mee wat er zeker niet mag ontbreken in een vacature:

    • Een krachtige titel die aandacht trekt wanneer de kandidaat door honderden vacatures scrolt
    • Duidelijk functienaam die meteen zegt wat de job inhoudt
    • Korte functiebeschrijving die de kandidaat meteen een beeld geeft van zijn/haar toekomstige werkdag
    • De waarden van de organisatie, want die bepalen voor een heel groot deel de match tussen bedrijf en kandidaat
    • Jouw aanbod met meer informatie over wat de werknemer mag verwachten

    Veel succes met het schrijven van je vacature! Heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met me op.

    Gert De Buck
    Copywriting & Photography

    Telefoon
    Email

    © Gert De Buck